Короткий опис(реферат):
Актуальність. Метаболічний синдром є одним з основних проблемних питань в галузі
охорони здоров’я багатьох країн світу, його частота серед населення є високою.
Основними етіологічними факторами метаболічного синдрому є генетична
схильність, надмірне споживання жирів та гіподинамія. Ожиріння є основною
причиною обмеження рухливості людей, що призводить до ураження опорно-
рухового апарату, запальних захворювань суглобів, болю в нижній частині спини, а
також до зниження працездатності. Воно є найсерйознішим ендокринним
ускладненням метаболічного синдрому. Через стрімкий зріст частоти випадків
надлишкової маси тіла та ожиріння, науковці почали приділяти значну увагу питанню
харчування та харчової поведінки. Поведінковою, фізіологічною та медичною
проблемою сучасної науки є розлади та порушення харчової поведінки. Тому дана
тематика дослідження є актуальною.
Мета дослідження – оцінка харчової поведінки жінок молодого віку з метаболічним
синдромом і хронічними болями опорно-рухового апарату як складова способу
життя.
Матеріал і методи: у дослідженні брали участь 97 жінок молодого віку з метаболічним
синдромом та хронічними болями опорно-рухового апарату. Всі респонденти були
обізнані з тим, що опитування проводиться в рамках наукового дослідження, та мали
право в будь-який час відмовитися від опитування. Для визначення у жінок з
метаболічним синдромом та хронічними болями опорно-рухового апарату
застосовувався Голландський опитувальник харчової поведінки (DEBQ), який
передбачав розподіл осіб на чотири групи: здоровий тип харчування (без порушень
харчової поведінки), обмежувальний, екстернальний та емоціогенний типи харчової
поведінки.
Результати. Порушення харчової поведінки є одним із провідних чинників зростання маси
тіла, розвитку ожиріння та метаболічного синдрому. Під харчовою поведінкою ми
розуміли сукупність звичок, пов’язаних із харчуванням, як у буденних умовах, так і в
ситуації стресу, а також ставлення респонденток до приймання їжі. Виявлено, що досліджувані жінки молодого віку з МС нерегулярно харчуються, в їх
раціоні найбільш калорійна їжа припадає на вечерю. Значна кількість респондентів
вказували на експериментування з різними дієтами, що мали короткостроковий
ефект.
Висновки. Опитані жінки, які брали участь у нашому дослідженні, зазначали, що ризик
порушень харчової поведінки у більшості з них пов’язаний із низькою самооцінкою та
соціальною адаптацією, неадекватною сімейною підтримкою або її відсутністю,
труднощами у налагодженні міжособистісних взаємин, стресовим способом життя,
сімейною ситуацією тощо